Hyperventilatie

Door een hoge verwachting van jezelf

Stress, spanning en vermoeidheid zitten veel mensen in de weg. Hierdoor kan je ademhaling te hoog en te snel werken. Waarschijnlijk is er onopgemerkt spanning je leven binnengeslopen en drijft dat energie uit je lijf. Je ontwikkeld een angstig en beklemmend gevoel met tal van vage klachten. Vaak neem je deze niet serieus en denk je; ze verdwijnen vanzelf. Niets is minder waar; hyperventilatie geeft aan dat de spanningsboog te strak staat en dat je uit balans bent.

Door een langdurige last

Naast de snelle en drukke maatschappij draagt iedereen een rugzak(je) met zich mee. Trauma’s en vervelende situaties uit het verleden hebben het leven van nu er niet makkelijker op gemaakt. Je functioneert voor de buitenwereld wel, maar van binnen zegt iets je dat er nog een gedeelte verwerkt moet worden. Je doet er niets aan en de spanning blijft in je lijf borrelen. Op en gegeven moment heb je er geen controle meer over en komt de hyperventilatie om de hoek kijken.

Wat is hyperventilatie

De term hyperventilatie betekent letterlijk ‘te veel ademen’ of ‘meer ademen dan nodig is voor het lichaam’. Je haalt bij wijze van spreken adem alsof je jezelf enorm inspant. Het is een abnormale situatie, bijvoorbeeld bij angst, paniek of stress, waarbij je sneller gaat ademen en voldoende zuurstof opneemt, maar te veel koolzuur uitademt.

De symptomen van hyperventilatie zijn ademnood en angst, hartkloppingen, pijn op de borst, tintelingen in handen en voeten, duizeligheid, de angst om flauw te vallen, wazig zien, verlies van contact met de omgeving, stijfheid rond de mond, hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid.  Deze symptomen treden niet altijd allemaal tegelijk op. De meeste mensen hebben angstgevoelens als reactie op de symptomen, maar angst kan ook een oorzaak zijn van hyperventilatie. Na een aanval van hyperventilatie kan er angst ontstaan voor een nieuwe aanval en die angst kan weer hyperventilatie in de hand werken. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Ik help je om weer terug te gaan naar je natuur. Dit start bij je ademhaling. Ademhaling is de levenskracht van de mens. Zonder adem leg je na een paar minuten het loodje. Je ademhaling heeft een grote invloed op je welzijn. Je komt ermee in de rust en je ontdekt weer de balans. Veel mensen ademen incorrect door vaak (onbewust) aangeleerd gedrag.

Het is daarom belangrijk dat je opnieuw leert ademen wanneer je merkt dat je klachten ervaart die hier boven beschreven staan. Ontdek wat een nieuwe ademhaling voor jou kan betekenen bij Ademhaling en houding.