Je wordt door je aandoening onzeker over je lichamelijke en je mentale gezondheid. De pijn en vermoeidheid neemt de overhand en je trekt je steeds meer terug.
Je komt minder buiten en ook de sociale contacten nemen af.
Vroeger heb je voluit kunnen genieten van het leven. Maar helaas ziet het er nu anders voor je uit.

Binnen het traject van Renleda bestaat de mogelijkheid ook om mentale ondersteuning te krijgen.
Lichaam en geest werken samen en door deze samen te verbinden wordt herstel bespoedigd.
Janny is ervaringsdeskundige op het gebied van spier en gewrichtspijnen en begrijpt grotendeels wat men meemaakt tijdens lichamelijke en geestelijke onbalans.
Ze biedt je een luisterend oor en reikt je de juiste handvaten toe.

 

Tijdens het proces kan er behoefte zijn aan begeleiding

  • De behoefte van begeleiding verschilt van persoon tot persoon
  • Het hangt ook af van de fase waarin men zich bevindt
  • Als je graag in overleg wilt hoe pijn te verlichten
  • Als je met psychische klachten of aandoeningen kamt
  • Als je vragen hebt over de zin van het leven
  • Als je worstelt met complicaties van je behandeling
  • Als je gewoonweg iemand nodig bent aan wie je je verhaal wilt doen
  • Als je aanmoediging nodig bent

 

Je hebt ondertussen een diagnose gekregen van het ziekenhuis of je weet welke uitslag er uit de onderzoeken voort gaan komen. Je hebt tijd nodig om hier mee om te gaan en of het te aanvaarden, dat is heel normaal. Je kunt hierdoor prikkelbaar zijn en je stemming  hangt af van hoe je je lichamelijk voelt. Je kunt een stress reactie krijgen. Het betekend echter niet dat dit het einde is van je (vroegere) vitale leven.  

De oorzaak van stress is dat je draagkracht (dat wat je aan kunt) niet in balans is met je draaglast (dat wat er van je gevraagd wordt). De eisen die aan je gesteld worden kunnen te groot worden. Geestelijk en lichamelijk gaat dit zich uiten in verschillende klachten. Je lijf geeft aan dat het uit balans is.

Binnen de praktijk van Renleda hebben de oorzaken vooral te maken met het accepteren, aanvaarden, hoe om te gaan en verbeteren van het ziektebeeld.

De ene persoon is gevoeliger voor stress dan de andere persoon. Bij het ontstaan van stressklachten is de situatie niet alléén doorslaggevend. De vraag is echter; Hoe kijk je tegen de situatie aan en hoe ga je met stressvolle situaties om? Dit bepaalt jouw draagkracht.

Herken je je in de onderstaande factoren, dan ben je kwetsbaarder voor stress:

  • Je bent perfectionistisch
  • Je kunt moeilijk ‘nee’ zeggen
  • Je kunt je gevoel moeilijk uiten
  • Je kunt niet ‘niets’ doen
  • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Je hebt het gevoel weinig invloed te kunnen uitoefenen op je omgeving en in je eigen leven.

Wat ik belangrijk vind is dat jij je zorgen en of klachten kan uiten. Dit geeft je lucht en het is nodig om letterlijk te blijven ademen. Aan de hand van deze gegevens stellen we na een aantal sessies doelen op. Wie wil je zijn, wat vind je belangrijk, wat is je doel?

Bij mij leer je:

  • … jezelf grenzen stellen.
  • … jezelf aanvoelen en ‘voeden’ met wat goed voor je is.
  • … je leert jezelf stil maar ook in beweging te zetten.
  • … bewust te worden van de dingen waar je energie van krijgt en de dingen die je energie kosten.

Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van extra lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, spierpijnen, een gejaagd gevoel, veel zweten en een hoge bloeddruk.
Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Door je huidige aandoening heb je al stress ontwikkeld en door stress krijg je meer lichamelijke klachten. Het is een vicieuze cirkel waarin men zich bevindt.

Door ‘chronische’ stress ligt lichamelijke uitputting op de loer.
Stress verzwakt je immuunsysteem.
Wellicht heb je een depressie door de situatie en was er tijden ervoor onbewust sprake van een voedingstekort. Hierdoor blijven klachten op mentale en lichamelijke vlakken verstoord.

Waar ligt jouw knelpunt?

Door middel van coaching sessies begeleid ik je om weer terug bij jezelf te komen. Door langdurige blootstelling aan stress ben je vaak van jezelf afgedreven. Dit proces heeft soms jaren geduurd en hierdoor ben je het contact met jezelf verloren.
Het lichaam liegt nooit. Het geeft een signaal aan als er iets uit balans is. Vaak al veel eerder dan wij ons realiseren. Je krijgt dan een ‘langdurige’ klacht. De kunst is om de klacht te verbinden met de realiteit en het tekort aan te vullen.

Belangrijk is dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. Ben je geïnteresseerd in de werking van E-Health? Dit bestaat uit online coaching. Fysieke coaching is mogelijk in de praktijk te Surhuisterveen.