Voeding

Wat doet voeding met stress

Voeding is voor veel mensen een bron van lichamelijke stress zonder dat ze het in de gaten hebben. Bewerkte voeding (ik spreek dan liever over ‘vulling’) kan bij stress je vitaliteit en stressbestendigheid verlagen.
Er vinden voortdurend processen plaats in je lijf. Het is een grote complexe fabriek met een giga veel cellen die vernieuwd en gevoed moeten worden. Zuurstof, vitamines/mineralen en signaalstoffen zijn nodig om je lichaam goed te laten werken. Gezonde, gevarieerde voeding en zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen kunnen je lichaam al helpen om minder gestrest te zijn.


Hersenen

Je hersenen bevatten miljarden zenuwcellen (neuronen). Deze cellen communiceren met elkaar via zogenaamde neurotransmitters. Deze neurotransmitters zijn betrokken bij vele functies: Motivatie, alertheid en concentratie, gezonde assertiviteit, seksuele opwinding, leren, degelijk geheugen, een gezond immuunsysteem, stemming, gedrag en een goed werkend zenuwstelsel.
Door verstoringen door o.a stress en voedingstekorten kan neurontransmissie niet goed plaats vinden en kun je klachten ontwikkelen zoals: angst-paniek, slaapstoornissen, onrust, overgewicht, geheugenstoornissen, ADHD en autisme.

Cortisol

Wanneer je langdurige stress ervaart is het hormoon cortisol actief in je lijf. Cortisol is een stress hormoon net als adrenaline. Cortisol zorgt er dan voor dat de energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zit snel beschikbaar komt om deze reactie op stress goed te kunnen uitvoeren. Cortisol heeft energie nodig en snoept dit als glucose van je hersenen. Tevens verminderd cortisol de opname van bepaalde hormonen. Een onbalans in deze hormonen kan leiden tot een scala aan hersen gerelateerde klachten waaronder angst, duizeligheid, vermoeidheid, depressie en paniek. Het is daarom belangrijk om je stress te verminderen zodat je hormonen weer in balans komen.

Darmen

Je darmen worden ook wel het tweede brein genoemd. Je darmen en je hersenen communiceren met elkaar. Denk aan de bekende vlinders in je buik of misselijkheid die optreedt bij angst of stress.
Serotonine is een  gelukshormoon. Serotonine speelt een belangrijke rol in de signaaloverdracht tussen darmen en hersenen. Je darmen produceren zo’n 90% van de serotonine in je lichaam.
Een serotonine tekort kan stoornissen veroorzaken zowel in de darm- als in de hersenfunctie. Dit verklaart tevens het verband tussen psychische problemen en darmklachten. Bij een goede werking levert serotonine je een gelukgevoel op, maar bij een tekort raak je eerder depressief. Bovendien raken je darmen er door van slag.  De belangrijkste oorzaken van een serotonine tekort zijn: stress, een ongezond voedingspatroon en/of een disbalans in de darmflora en/of hormonen. Een tekort aan serotonine kan de volgende klachten veroorzaken: laag zelfbeeld, slapeloosheid, fobieën, paniekaanvallen, eetstoornissen, depressie, boosheid, angst, verlegenheid en obsessief gedrag vertonen.

Suiker

Wanneer je veel suikers en e-nummers nuttigt kan dat in de darmen leiden tot overgroei van schimmels en gisten. In het bijzonder candida schimmel, die door zijn afvalstoffen problemen geeft in de hersenen. Schimmel voelt zich thuis in een zuurstof arme , vochtige omgeving. Schimmel vraagt veel suiker. Door bijvoorbeeld een jarenlang slecht voedingspatroon kunnen er tekorten ontstaan in diverse voedingsstoffen. Een tekort aan één nutriënt kan al een duidelijke uitwerking hebben op de neurotransmitters en hersenenwerking en kan leiden tot mentale problemen. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk suikers en bewerkte voeding te vermijden waardoor je lijf in de stress stand komt te staan. Klachten die hierbij horen zijn o.a: Hoofdpijn, spanning, eczeem, verstopping, maagklachten, allergieën en ontstekingen.