Ademhaling, houding en beweging

 

Hoe vaak adem jij per minuut?

Ademhalen is letterlijk het eerste en het laatste wat je doet. Ademen is zo natuurlijk om te doen dat we vaak vergeten wat voor een impact dit heeft op onze gezondheid. Maar wat is nou precies het belang van een goede ademhaling?

Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat 80% van de mensen maar 30% van hun longcapaciteit gebruikt. Dit is het gevolg van ons drukke bestaan. Door een stressvol leven gaan we steeds sneller en oppervlakkiger ademen. Door veel te ademen krijgt je lichaam te veel zuurstof binnen en geef je lichaam te weinig koolzuurgas af. Er ontstaat een disbalans van koolzuur en zuurstof in je lijf wat hyperventilatie veroorzaakt.

 

Gevolgen

Wie gestrest of gespannen is ademt meestal oppervlakkig. Als dit kortdurend is, is dit niet zo’n probleem. Maar aanhoudend oppervlakkig ademen kan zorgen voor functionele stoornissen zoals problemen met je spijsvertering en zelfs hartritmestoornissen. Gelukkig kunnen deze gevolgen weer worden teruggedraaid als je op de juiste manier gaat ademen.
Een verkeerde ademhaling heb je door:
· te vaak ademen.
· te veel ademen.
· via de mond ademen.
· het vasthouden van de ingeademde lucht.

 

Wat is een juiste ademhaling?

Je kunt onderscheid maken tussen de borstademhaling en de buikademhaling. Wanneer je niet aan het sporten bent is de buikademhaling de beste ademhaling.
De buikademhaling wordt ook wel middenrif ademhalen genoemd. Hierbij wordt het middenrif maar beneden getrokken waardoor de borstholte wordt vergroot. Bij deze manier van ademhalen zet je buik een beetje uit, omdat je organen naar voren worden gedrukt. Het kost minder inspanning dan borstademhaling omdat je alleen je spieren gebruikt bij het uitademen. Verder werkt het ook erg kalmerend . Wanneer je gespannen bent, ga je vanzelf korter en minder diep ademhalen. Vaak gebruik je hierbij de borstademhaling. Als je vervolgens bewust overstapt op de buikademhaling ga je vanzelf rustiger en dieper ademen. En dit zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen.

 

Extra voordeel voor je darmen

Doordat je laag in je buik ademt blijven de darmen actief. Het is een soort massage wat de natuurlijke samentrekkende beweging van de darmen bevordert. Het bevordert daarom de spijsvertering en de doorstroming in de buik. Mocht je klachten ervaren wat bij een spastische darm of constipatie past, probeer zoveel mogelijk de buikademhaling toe te passen.

 

Waarom goed ademhalen

Goed ademhalen gaan niet alleen over ontspanning maar ook je immuunsysteem wordt versterkt, het verlaag je je bloeddruk zonder medicijnen, verminderen gevoelens van angst en depressie en verbetert je concentratie. Tevens ervaar je minder hoofdpijn en rugpijn.

 

Wat leveren ademhalingstechnieken voor ‘opnieuw ademen’ jou op?

 

  • Het haalt je ademhaling omlaag, naar je onderbuik
  • Je komt uit het hoofd en in het lijf
  • Het helpt je diep te ontspannen
  • Je creëert veiligheid en vertrouwen voor jezelf
  • Het geeft je meer energie

Door ademhalingstechnieken toe te gaat passen kom je los van je gedachtes en ga je meer voelen. Ik nodig je uit om deze technieken aan te leren in combinatie met je gespreksdoelen. Nieuwsgierig geworden? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

 

 

Houding

Behalve dat een goede houding ervoor zorgt dat je lichaam beter functioneert, wordt ook je energieniveau verhoogd, je bloedsomloop verbeterd en pijn verminderd. Door bijvoorbeeld meer met de schouders voorover te hangen krijg je er ook geen pijn meer in, en voorkom je ook dat je eventueel je buik samendrukt, wat weer de werking van de inwendige organen hindert. Doordat je door een slechte houding tegenspanning creëert ontstaat er spierspanning in je lijf. Dit heeft een negatief effect op lichaamsdelen. Spanning kan o.a longen, hersenen (denkprocessen) en hals beïnvloeden.

 

Beweging en ontspanning

We bewegen met z’n allen te weinig. Bewegen is belangrijk voor je gezondheid en wordt heden nog te veel onderschat. Een zittend leven is voor het lichaam heel stressvol.
Beweging raad ik mensen altijd aan.
‘Rustig’ bewegen in de natuur helpt je stress systeem tot rust te brengen. Het is voor veel mensen makkelijk in te plannen en het kost je niks.

Als je wandelt in de natuur nemen gevoelens van angst en somberheid tot wel 50 procent af, net zo goed als je malende gedachten sterk af kunnen nemen. Dat begint al na
een minuut of tien. Je komt tot rust. Het brengt de gehaltes aan adrenaline en cortisol naar beneden, het kalmeert je stresssysteem, het activeert je rust-en-herstelsysteem, het verlaagt je bloeddruk, het laat je hartcoherentie toenemen en heeft nog veel meer positieve uitwerkingen. Wetenschappelijk is onderzocht dat het wandelen of sporten hetzelfde effect kan hebben en soms nog een beter resultaat geeft dan het slikken van anti depressiva.

Naast beweging is ontspanning eveneens belangrijk.
Ontspanning is van belang voor je herstel momenten.
De mensen die ik in mijn praktijk zie staan vrijwel altijd ‘AAN’.
De ‘UIT’ knop is moeilijk te vinden.
Naast een druk leven is er vaak te weinig ontspanning.
Ontspanning geeft de mogelijkheid om je accu weer op te laden.

Waar kom jij echt van tot rust? Wat is er voor nodig om dit meer te doen?